Kintsugi

Kintsugi

Fruit de la casualitat, l’atzar o la deixadesa, igual que la reflexió que ens planteja en la seva obra Joan Fontcuberta, l’exposició Kintsugi es presenta a la Fàbrica Museu Reig, que ha cedit les seves instal·lacions al Ministeri de Cultura, sense sala disponible actualment, i des de ja fa massa temps sense un espai adequat per donar cabuda a artistes i mostres d’envergadura com aquesta, sobretot en un any gairebé desèrtic de propostes expositives que s’ha transformat en una oportunitat de canvi pels artistes locals.

Kintsugi és una exposició de fotografia, poètica i evocadora, que ens porta a reflexionar sobre com intervé l’atzar en allò que som. El plantejament de l’artista que ha explorat i investigat els arxius fotogràfics de tot el món, també l’ANA, d’on ha recuperat negatius i arxius fets malbé com a metàfora d’aquesta tècnica oriental, el kinstugi, amb què es restauren les peces de ceràmica trencades. És un concepte bonic i profund sobre la capacitat de la transformació, l’alquímia, una filosofia integradora que absorbeix les ferides i les trencadisses com a part d’un tot, una visió completa, molt lluny de la nostra que descarta la imperfecció i la fractura.

És una reflexió oportuna també quan el nostre voltant també hi han aparegut esquerdes que haurem de saber integrar. Pura demagògia, si pensem que la vida mateixa pot ser una esquerda entre el que va ser, el que somiem i el que realment és. Les imatges alterades pels químics o el pas del temps, el deteriorament, l’envelliment es presenten belles, úniques i genuïnes i ens transporten més enllà del temps i l’espai. Com les vivències.

Kintsugi és molt més que una bona exposició, ja que sigui per atzar o per casualitat, com dèiem, o per obra del subconscient col·lectiu, una nova manera de fer. Per exemple, trobar l’acord d’una programació pública en un espai privat, obvi però no evident. Però també oferir als nostres artistes la possibilitat de compartir, aprendre i intercanviar coneixement amb l’autor de l’exposició com una activitat inclosa a la mostra. El resultat L’Escola de jardins de Juberri i tretze projectes d’artistes locals que es pot veure en paral·lel. Això sí que és acció cultural, empoderar els nostres artistes amb nous reptes i experiències.

Anterior L’autocomplaença
Següent Aixecar el vol

Comments are closed.