Pervivència

Pervivència

La natura torna a ser font d’inspiració del pintor Joan Xandri a ‘Pervivència’, l’exposició que ha inaugurat a la Galeria Taranmana d’Escaldes i es podrà veure durant tot el mes de febrer. La sorpresa però és l’estat en què ens presenta aquesta natura. La mutació de les teles matèriques d’on brollaven els pigments, d’un art nascut de les entranyes de la terra es mostra ara transmutada i concreta en la subtilesa de la tinta. Negre sobre blanc, poesia pura i despullada com només la calidesa d’aquest tresor xinès pot oferir.

El procés de transmutació és visible, és al punt de partida, on situa l’espectador en un bosc en flames, instal·lació que deixa caure del sostre amb papers tenyits de vermell. El sotabosc pren un paper protagonista amb una tela lliure de 5 metres, com una catifa on la natura perviu i esdevé una pluja d’abstraccions. Cadascuna de les obres, suspeses també del sostre, troba el seu lloc en aquest microcosmos que envolta la mirada de l’espectador. Una aproximació pictòrica al Tao, al camí, amb el domini de la tinta que pot arribar a ser incontrolable, de gran exigència en l’execució.

Xandri comparteix una altra manera d’estar en el camí, en aquesta vivència i captura del moment present a través del haiku, un gènere literari que s’identifica plenament amb aquesta concreció i síntesi pictòrica, i s’inclou a l’exposició en una composició que il·lustra i homenatja els Haikus d’Arinsal de Bartra.

Anterior Aixecar el vol
Següent 50 anys de complicitats imaginàries

Comments are closed.